22. september 2011

De stakkels drenge.



Så er der igen dårligt nyt om drengenes læsning. Den seneste undersøgelse af københavnske skoleelevers læsefærdigheder viser, at især drengene læser ringere end tidligere. I Berlingske Tidende i fredags, skrev Anna Karlskov og Nina Christensen fra Center for Børnelitteratur:



Alle kan blive enige om, at det ikke er ideelt for et samfund, at en del af befolkningen læser dårligt. Vi foreslår i den forbindelse, at fagpersoner og beslutningstagere også interesserer sig for, hvordan drengene får de nye bøger i hænderne.

Det forudsætter, at formidlere - fx lærere, skolebibliotekarer, folkebibliotekarer og læsevejledere - har en bred og opdateret viden om aktuelle udgivelser. De senere år er der sparet på indkøb af nye bøger og på videre- og efteruddannelse af de nævnte faggrupper. Det er ikke vejen frem til en mere læsende gruppe af drenge.

At kunne formidle de nye drengebøger forudsætter, at bøgerne er tilgængelige. Skoler, biblioteker og centre for undervisningsmidler må have midler til at købe bredt ind af den nyeste litteratur. Får samlingerne museal karakter, fremmer det næppe læselysten. En bog er ikke nødvendigvis en klassiker, fordi den er gammel.

Forældre kan spille en rolle som litteraturformidlere, men også de har behov for hjælp fra professionelle formidlere på bibliotekerne og i boghandlerne. De elektroniske og trykte medier bør formidle opdateret viden om børnelitteratur ved at bringe omtaler og anmeldelser. I dag anmeldes kun en brøkdel af den udgivne børnelitteratur.

Hvis målet er, at alle drenge bliver gode læsere, er viden om børns tekster fundamental.

Læs artiklen i sin helhed her

Karlskov og Christensen nævner fuldt fortjent Henrik Einspor, Benni Bødker og Glen Ringtved som gode drengebogs-forfattere.

De seneste ugers udgivelser byder på flere nye serier, som jeg vil fremhæve som gode drengebøger:


Dramatikeren Kasper Hoff er klar med en serie til drengene, som er noget så sjældent som en troværdig, vanvittig, sjov historie. 


Her er et billede af ham - for han ser så sød ud...


Vi har modtaget de første to - der er planlagt 4 bind i serien.
Satsen er stor og opsætningen behagelig, suppleret med illustrationer af Jan Solheim - ham der også har illustreret Cornelius Krut bøgerne.






Stilen kan minde mig lidt om Aakeson - og det er jo altid godt! 


1. kapitel starter således: 


Viggos nabo er tosset. det siger alle. Postbuddet siger det, og skraldemanden siger det, og lærerne på skolen siger det. Viggos mor og far siger det også. Splitterravende tosset. Viggos nabo hedder doktor Zakarov. Der kan man allerede høre, hvor tosset han er. Det er der jo ikke nogen normale mennesker, der hedder.


Elevatoren til jordens indre / forfatter: Kasper Hoff ; illustrator: Jan Solheim. - 1. udgave. - [Kbh.] : Gyldendal, 2011. - 121 sider : ill.. - (Doktor Z ; 1)


Da videnskabsmanden Dr. Zararov sender Viggo og Mylle på en rejse til jordens indre for at finde en sjælden grøn krystal, kommer de to drenge ud for alskens farer
Originaludgave: 2011




Tidspillerne / forfatter: Kasper Hoff ; illustrator: Jan Solheim. - 1. udgave. - [Kbh.] : Gyldendal, 2011. - 124 sider : ill.. - (Doktor Z ; 2)


Da videnskabsmanden Dr. Zararov opfinder nogle tidspiller, der kan få én til at rejse i tiden, sendes Mylle og Viggo tilbage på en farefuld tur til stenalderen




Nogle bøger finder helt af sig selv frem til dregene - de har deres eget skjulte liv, og en tiltrækningskraft, der holder ved. Sådan en serie er "En historie fra kanten", som på sin egen måde slår krog i de drenge, der er nået til at være gode læsere. 


Nu kan vi indfange en yngre målgruppe, med den lettere læste fantasyserie "Himmeløerne"
som kan læses fra 9 år.
Der er planlagt 6 bøger indtil videre.


Hugos heltefærd / forfatter: Allan Frewin Jones ; illustrator: Gary Chalk ; oversætter: Marianne Larsen. - Holte : Flachs, 2011. - 162 sider : ill.. - (Himmeløerne ; 1. bog)


Originaltitel: Trundle's quest
Fantasy. Det unge pindsvin, Hugo Egemod lever et roligt og tilfredsstillende liv som respekteret lygtetænder på en af de flyvende Himmeløer. En dag bliver han opsøgt af den eventyrlystne pindsvineprinsesse, Esmeralda Letpåtå. Hun er overbevist om, at Hugo er udset til at være hendes ledsager i en farefuld søgen efter De Seks Kroner fra Magtens Grævlinger




God vind til Bagvendtslev / forfatter: Allan Frewin Jones ; illustrator: Gary Chalk ; oversætter: Marianne Larsen. - Holte : Flachs, 2011. - 166 sider : ill.. - (Himmeløerne ; 2. bog)


Originaltitel: Fair wind to Widdershins
Fantasy. Det lille pindsvin, Hugo Egemod, fortsætter sammen med vindstrygerprinsessen Esmeralda Letpåtå jagten på den anden af De Seks Kroner fra Magtens Grævlinger. Hugo er her bl.a. oppe i mod kaptajn Krumtand og hans pirater De får hjælp af prinsessens tante, Mille, vinterstygerdroningen, som foreslår at de skal søge i Bagvendtslev efter den anden krone, men er det hjælp eller stikker der andet under?

Kamp over Svalefager / forfatter: Allan Frewin Jones ; illustrator: Gary Chalk ; oversætter: Marianne Larsen. - Holte : Flachs, 2011. - 159 sider : ill.. - (Himmeløerne ; 3. bog)


Originaltitel: Fire over Swallowhaven
Fantasy. Hugo, Esmeralda og Jack er på jagt imellem Himmeløerne for at finde en af de seks kroner der i fordums tider tilhørte Magtens grævlinger. Denne gang leder de efter den sagnomspundne Fugl Føniks' rede, hvor ildkronen skulle befinde sig
Originaludgave: 2011


Morten Dürr har jeg skrevet rosende om tidligere - og manden kan også skrive fantastiske drengebøger. I serien "Sort Chok" er i denne uge udkommet: "En papfar fra helvede"


"Handlingen er ualmindeligt ækel og bestemt ikke for sarte sjæle.”
skriver lektøren. Det kan vi li´!










Gode læsere starter som gode lyttere.



Eventyrlige rejser til fantastiske verdener fungerer rigtig godt som højtlæsning både for piger og drenge. Den norske forfatter Thore Hansen, som herhjemme er bedst kendt for sine børnebogsillustrationer, har skrevet 4 bøger om pigen Inga - nu er den første kommet på dansk:


Hombabo og jeg fodrer fuglene / forfatter: Thore Hansen ; illustrator: Thore Hansen ; oversætter: Dorthe Stage Mortensen. - Holte : Flachs, 2011. - 78 sider : ill.


Originaltitel: Hombabo og jeg mater fuglene
Der sker mystiske ting hos Inga. Hun møder kæmpen Hombabo, og sammen drager de på opdagelse i historien
Hvilke fugle er det, man fodrer med grahamsbrød? Nej, det er ikke spurve, men flyveøgler! Det opdager Inga, da hun og kæmpen Hombabo tager på en lille aftentur til juratiden. De skal undersøge, om Hombabo har ret i, at supersaurusserne var gule med orange snuder. Men først smutter de lige forbi Slaget ved Stiklestad og tager på besøg hos neandertalerne.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar