23. juni 2011

En rigtig god idé

Nu har vi fået en Drengelitteraturpris - det er kulturministeren og Styrelsen for Bibliotek og Medier, der har fået idéen.

Prisen skal få forfattere til at skrive flere tekster, der henvender sig direkte til drenge.

Alle forfattere og illustratorer inviteres til at skrive nye tekster på maksimalt 3000 ord. Formand for Danmarks Skolebibliotekarer Carl Christian Rasmussen er formand for priskomiteen, som udvælger de fem bedste tekster.

Læs mere her
Nu er det jo CC der bestemmer - hvis jeg kunne vælge, ville Jan Kjær være selvskrevet til prisen. Hans nye serie "Link" er en fryd at stikke i hånden på drengene.

22. juni 2011

Om havregrød

Jeg plejer at kalde de billedbøger som vi vælter os i, de billedbøger som ingen skade gør, men heller ikke efterlader et varigt indtryk, for havregrød. Det gør jeg fordi jeg er kold og hård - lissom ensomheden.

Og fordi vi lige så godt kan kalde en spade for en spade og havregrød for havregrød.
Det må man ikke når man er lektør, og skal anmelde bøger for bibliotekarer. Lektørerne skal nemlig vurdere en bog på bogens egne
præmisser, og må derfor ikke i for høj grad diskutere hvorvidt bøgerne kvalitetsmæssigt holder vand sammenlignet med hvad vi ellers har på bibliotekerne. Allerhøjest bliver det til en sætning som: "Bogen bidrager ikke med nyt til samlingen"
Som bibliotekarer vurderer vi naturligvis bøgerne kvalitetsmæssigt, i forhold til resten af vores bogsamlinger. Det er naturligt i forhold til vores forpligtelse til at levere et godt tilbud for de skattekroner vi får tildelt, og det er ikke blevet mindre relevant af, at vores budgetter skrumper over hele landet.

Hvorfor nu hele denne svada? Jo, jeg synes der er et rigtig godt eksempel på vigtigheden af den vurdering vi foretager, i mine indkøb for denne uge. Og så handler de endda om havregrød! Eller mad ihvertfald :-)

To pegebøger - den ene har jeg købt et enkelt eksemplar af - den anden har jeg købt til alle bibliotekerne her i mit hjørne af verden. Det er dem her:

Hvad spiser du i dag? / forfatter: Kathleen Amant ; illustrator: Kathleen Amant ; oversætter: Marie Brocks Larsen. - [Århus] : Turbine, 2011. - [12] sider : alle ill. i farver













Ellen og Ole spiser / forfatter: Catarina Kruusval ; illustrator:Catarina Kruusval ; oversætter: Mette Jørgensen. - [Risskov] : Klematis, 2011. - [12] sider : alle ill. i farver ; 15 cm


Gæt selv i hvilken bog, man ikke kan se, hvad det egentlig er børnene spiser?








Gæt så hvilken bog, der har både et nærbillede af maden og dernæst en hverdagssituation hvor der spises.
I hvilken bog, man har sørget for at have børn af snart sagt alle nationaliteter repræsenteret, så man ikke støder nogen - og kan optimere indtjeningen ved at sælge bogen i hele verden?
Modsat den anden bog hvor de fleste danske børn rent faktisk både kan spejle sig i børnene, for ikke at tale om at se forskel på drenge og piger uden at tjekke navnene først.


Gæt så hvor mange bøger jeg har stående, der ligner den ene bog næsten 100 % - tjek min totalt seje, tip top proffesionelle billedfrise i bunden af indlægget for svaret :-)

Det næste hotte er som vi alle ved fra denne blog :-) er selvfølgelig Steam Punk. Men reaktionen på hele fantasy-bølgen, er ønsket om at læse realistiske fortællinger. Gerne nogle, der får een til at tænke: De har det godt nok alligevel værre end mig!




Et godt bud kan være denne bog for piger fra 12 år og op: I anden række / forfatter: Mette E. Neerlin. - 1. udgave. - Kbh. : Høst, 2011. - 216 sider

Havoc / forfatter: Chris Wooding ; illustrator: Dan Chernett ; oversætter: Lene Ewald Hesel. - Holte : Flachs, 2011. - 383 sider : ill.
2. del af: Malice. . Seriens indhold se denne
Originaltitel: Havoc




Malou bor på Nørrebro med sine bedsteforældre, fordi hendes mor er død. Men hvad er det med hendes franske far, og hvad er det med det halve, Malou hele tiden kredser om?


Bogen handler om fortielser og løgne, og det er ihvertfald en bog der har gjort mig nysgerrig. Hvad er der med den der franske far?


Realisme er der masser af i den næste bog, som kan langes over disken til de stærkt rødmende piger, der vil vide noget om pubertet. Det er ikke en fagbog, så den kan måske fange en bredere målgruppe end vi normalt ser.


Kirsten Ahlburg
Nice eller nederen : Emma 11 år - snart 12 / forfatter: Kirsten Ahlburg ; illustrator: Vivi Barsted. - [Århus] : Turbine, 2011. - 77 sider : ill. i farver




I et år skriver den 10-årige Emma dagbog om de forandringer hun oplever, da puberteten begynder. Og de er både nice og nederen!
Originaludgave: 2011









For drengene er 2. del af "Malice" lige kommet. Jeg tror ikke rigtig ungerne har opdaget "Malice" endnu - eller også har lektøren ret i, at tegningerne ikke helt er vellykkede i denne blanding af tekst og tegneserie.


Havoc: Chris Wooding ; illustrator: Dan Chernett ; oversætter: Lene Ewald Hesel. - Holte : Flachs, 2011. - 383 sider : ill.

2. del af: Malice. . Seriens indhold se denne









Fantasy med indbygget tegneserie. Seth bliver sendt tilbage til vor verden for at finde Tall Jakes største fjende, som er skjult her. Imens forsøger Kady og Justin at komme i kontakt med oprørsbevægelsen Havoc og samle støtter til det sidste slag mod den onde hersker
På omslaget: Der er ingen vej tilbage

For de unge, er 3. del af "Uglies" nu oversat. Efter sigende skulle Westerfeld blive bedre og bedre bind for bind, efterhånden som hans science fiction univers udfolder sig. Så giv serien en chance.


Scott Westerfeld
Specials / forfatter: Scott Westerfeld ; oversætter: Astrid Heise-Fjeldgren. - 1. udgave. - Kbh. : People's Press Jr., 2011. - 296 sider
3. del af: Uglies. . Seriens indhold se denne
Originaltitel: Specials






Science fiction. Tally har nu nået det højeste niveau og tilhører sammen med Shay Cutterne de særligt udvalgte og isnende smukke. Hun nyder sin nye ekstreme position, men venner fra fortiden sætter loyaliteten på en alvorlig og livsfarlig prøve.




Og her kommer nu svaret på de indledende spørgsmål: Den tip top proffesionelle billedfrise:










8. juni 2011

Tøsedrenge og tøsetøser

Jeff Kinneys "En tøsedrengs dagbog : Greg Heffleys notesbog" (Diary of a wimpy kid)har forlængst gået sin sejrsgang på børnebibliotekerne i hele verden.

Sådan ser det ud - det er nemlig IKKE en dagbog men en NOTESBOG inklusiv tegninger. :-)
Sidste år blev bøgerne også filmatiseret, omend der ikke var det allerstørste hype omkring filmen, ærgeligt nok.

Nu glæder jeg mig til, at et dansk forlag finder ud af at udgive pige-versionen, nemlig "Dork Diaries" af Rachel Renée Russell, som ligeledes er blevet en bestseller over there. Det er uden tvivl et totalt rip-off af Kinneys bøger, men det skal ikke ligge bøgerne til last.

Vi har naturligvis bøgerne på Gentofte Bibliotekerne :-)


Tales from a not-so-fabulous life / forfatter: Rachel Renée Russell. - New York : Aladdin, 2009. - 282 sider : ill.. Dork Diaries 1

Tales from a not-so-popular party girl / forfatter: Rachel Renée Russell. - 1. Aladdin hardcover edition. - New York : Aladdin, 2010. - 279 sider : ill, Dork Diaries 2

Ja ja, næsten! For nr. 3 i serien er på vej, det lover jeg.

7. juni 2011

Fra hobbit til vampyr

For nogle måneder siden holdt jeg et kursus for mine egne (læs: bibliotekarer) omkring paranormal romance og hvad der kommer efter hele den bølge: Mit eget bud er Steam Punk.

På dansk er der endnu ikke overvældende mange bøger for børn og unge indenfor genren, men værd at fremhæve er Philip Reeves bøger: Trækbyernes Krønike (Mortal engines) og senest "Lærkelyset" (Larklight) ikke mindst eftersom det rygtedes at selveste selveste Peter Jackson havde tænkt sig at filmatisere Lærkelyset, med premiere i løbet af 2012.

Det snakkede jeg meget om...for det stod på wikipedia gjorde det, og alt hvad der står på wikipedia er sandt, ja det er så. Og så så man lige mig undervise i kildekritik...not.


Nåmen altså, det er da snart 2012, hvorfor har man ikke hørt mere?  - slog det mig så i dag. Og minsandten om nettet ikke flyder over med links til nyheden om at Jackson er blevet skiftet ud - med Tomas Alfredson, som stod bag den oprindelige filmatisering af "Lad den rette komme ind" Det bliver anderledes, gør det!

Her er Tomas - lidt Clark Kent-agtig?


Husk du læste det her først!  Og skynd dig så at få læst bøgerne - også den der (forhåbentligt) snart kommer på dansk.  




Det er dem her:

Troldspejlet siger om "Lærkelyset" :

Sir Isaac Newtons teorier om tyngdekraften og universet har haft stor betydning for den moderne videnskab, men i Philip Reeves bog Lærkelyset har hans arbejde faktisk ført til, at England har erobret dele af verdensrummet. Derfor bor 11-årige Arthur og hans søster Myrtle i et hus, der kører i kredsløb om månen - altså indtil de bliver invaderet af kæmpe rumedderkopper...

Deres mystiske gæst hr. Webster viser sig nemlig både at have ret så skumle hensigter og meget mere end to ben, så de to søskende flygter ud i æteren, hvor de slutter sig til rumpiraten Jack Havocks besætning. Med æterskibet Sofronia rejser de fra planet til planet for at bekæmpe De Første, nogle ældgamle edderkopper, der vil tilbageerobre magten over universet…

Philips Reeves victorianske science-fiction-univers bugner af fantasi og fortælleglæde, og blandingen mellem rumvæsner, kæmperobotter og de victorianske dyder er fantastisk. Hver planet har sit eget særpræg og er beboet af forunderlige arter - og englændere selvfølgelig - og himmelrummet er fyldt med skibe, vindhvaler og himmelblæksprutter. Selv om Arthur og co. befinder sig i livsfare flere gange og uhyrerne vitterligt er meget skræmmende, er begivenhederne beskrevet med en komisk distance, så det aldrig for alvor bliver for uhyggeligt - men dog absolut spændende. Lærkelyset er gennemillustreret af David Wyatt, og de små detaljerige tegninger supplerer historien perfekt og skaber en gennemført, fantasifuld og frem for alt super underholdende historie.

Lærkelyset er den første bog i en trilogi, men den kan sagtens læses for sig selv.

Forfatter: Philip Reeve
Omslag og illustrationer: David Wyatt
Forlag: Carlsen
Sider: 400
Udkommet: 22. oktober 2010

3. juni 2011

En "godt anmeldt" uge - glæd dig!

Ind imellem kan jeg blive lidt nedslået efter at have gennemgået ugens lister over nyudgivelser, fordi der kan være langt mellem snapsene. Denne uge står snapsene i kø - både hvad angår oversatte bøger og danske bøger.

Vi starter med en helt fantastisk billedbog, der formår at skildre en dag i to søskendes liv, helt i øjenhøjde med børnene.

Forfatteren fortæller lidt om bogen her:






Renberg, Tore
Giv den gas Ine/ forfatter: Tore Renberg ; illustrator: Øyvind Torseter ; oversætter: Nanna Gyldenkærne. - 1. udgave. - Kbh. : Høst, 2011. Originaltitel: Gi gass, Ine

Billedbog.Ine og hendes lille bror Hasse er bedstevenner. Sammen drager de på opdagelse i skoven, hvor de møder alle skovens dyr - og en traktor, Hasses store lidenskab.
Emne:
søskende * fantasi * for 4-7 år



Jyllands posten skriver:
Bag den lidt kluntede titel "Giv den gas, Ine", som måske klinger bedre i norske barnemunde, gemmer der sig en perle af en billedbog for de helt små.
Selve fortællingen om de to søskende Ine og Hasse er bittelille. Ine skal fælde et træ, og Hasse skal med.
Med økse og blenumse tusser de to af sted ud i vinterlandskabet.
Der er ingen voksne og hverken løftede øjenbryn eller pegefingre over dét med øksen. Der er kun Ine og Hasse, og de har en fantastisk dag med sne og dyr og en traktor og hinanden.
Det enestående ved bogen er sproget og den måde, der veksles umærkeligt mellem småbørnenes dialog og det afdæmpet fortællende.
Snusfornuftige storesøster Ine og lille Hasse, der ikke kan sige meget mere end »traktor«. Det er næsten, som om fortælleren ikke vil forstyrre med for megen snak, men bare betragter de to små og leder den enkle fortælling sikkert i havn.
Bogen er forbilledligt oversat med sans for de små, fine nuancer. Illustrationerne er enkle, næsten grove, men meget stemningsfulde collager af bølgepap.
Så herfra skal istemmes med Ine og Hasse: Jajaja! Skal vi ikke simpelthen råbe hurra? spørger Ine.
Ja! råber Hasse. Og traktor! Og så gør de det. De råber hurra.
Og traktor. Højt.

Den næste billedbog er det vi bibliotekarer gerne kalder en "brugsbog". En bog der er skrevet med det formål at tage et emne op, oftest med et pædagogisk sigte. Det kan resultere i ret frygtelige og temmelig søgte bøger (min seneste yndlingsaversion er "En kæp i hjulet" af Nicholas Andrikopoulos, som med børnelogikken "Hvad hvis det var dig selv?" forsøger at belære læseren om at vise hensyn overfor handicappede)

Den næste bog er det gode eksempel på en brugsbog - en bog der ikke blot vil belære, men som har noget på hjerte, nemlig at hjælpe de "stille piger". Bogen modtog Brage-prisen i Norge i 2002, og nu kommer den så endelig til Danmark.

Dahle, Gro
Silkesød / forfatter: Gro Dahle ; illustrator: Svein Nyhus ; oversættere: Jeanne Dalgaard, Bjarne Michael Jensen ; diverse: Siv Thaysen Fredriksen. - Frederiksberg : Alfa, 2011.
Originaltitel: Snill
Pigen Silke er så sød og artig, at hun en dag bliver helt væk. Men følelser er nu ikke sådan at styre, og pludselig får Silke nok af at være en stille pige


Kari Sønsthagen skriver om bogen:

Silke i Gro Dahles og Svein Nyhus' »Silkesød« er en stille, sød og selvudslettende artig pige. En dag er hun pist væk, forsvundet ind i væggen, medbringende al sin sødhed. Stor opstandelse, Silke er borte. Alle leder, selv brandmænd, men uden held. Silke forsøger at råbe dem op, og da det ikke hjælper, gestaltskriger hun, så væggen revner, og alle bliver bange og flygter. Ud fra væggen kommer nu, foruden Silke, den ene pæne pige efter den anden. Den søde og artige Silke er for altid væk. Hun er i stedet blevet en skrubsulten, småbeskidt helt, der piller næse og nyder livet. Dahle og Nyhus er Norges førende par ud i billedbøger. Deres titler er omsorgsfulde, men uden belæringer og fortæller tit om børn med voldelige fædre, om mødres psykoser og andet tungt stof på en ligetil måde. Dahles tekster er poetiske i deres form. Nyhus er en lun satiriker, og hans collager har en delikat blanding af bløde, runde former og et markant motiv-og farvevalg. En opsigtsvækkende bog.

Damian Aguimbau skriver:

Det er sjældent, man ser så helstøbt en bog - og samtidig kan få bekræftet, hvor velgørende det er, når forfatteren vitterligt har noget dybfølt på hjerte.


Næste billedbog rækker også en hjælpende hånd frem mod børn med "udfordringer", og kan bruges til at italesætte hvad børnene kan have svært ved at sætte ord på. Igen er bogen blevet godt modtaget.


Lefmann, Else
Gert er genert / forfatter: Else Lefmann ; illustrator: Peter Jørgensen. - 1. udgave. - Rørvig : Facet, 2011.

Drengen Gert kæmper med en generthed, der gør, at han både må gemme sig bag mors ben, inde i en cowboyhat og under sengen, når der kommer gæster. Men så møder Gert heldigvis pigen Nanna
Originaludgave: 2011









Og endnu en brugsbog - for hvornår bliver det kedeligt at tale om kropslige funktioner? Svaret er selvfølgelig - at det gør det aldrig når man er mellem 2 og 6 år gammel. Men det kan endda gøres charmerende:

 

Poulsen, Birde (f. 1953)
Skal - skal ikke / forfatter: Birde Poulsen ; illustrator: Birde Poulsen. - [Helsingør] : ABC, 2011. - [16] sider : alle ill. i farver

Pegebog med flapper. Alle dyr tisser og skider. Både hunden, katten, kaninen, hesten og koen. Den lille dreng gør det også, men hvor er det bedst at gøre det?
Originaludgave: 2011




 


Og så til et moderne eventyr - en værdig opfølger til "Hvad fætter gør er altid det rigtige"

Klods-Hassan/ forfatter: Manu Sareen ; illustrator: Rasmus Bregnhøi. - 1. udgave. - Kbh. : Politiken, 2011. - [28] sider : alle ill. i farver. - (Politikens børnebøger)

Billedbog. Kunta Kinte er en stor mand med mange guldtænder, som søger en prins til sin datter Umfufu. Derfor bliver de to brødre Abdi Krim og Abdella sendt af sted på nye knallerter af deres far. Den ene kan rappe, den anden kan Koranen både forfra og hjemmefra. Men så er der også Klods-Hassan der vel er bedst til at vælte frugtkasser.Klods-Hassan må bare møde hende Umfufu. Derfor følger han efter på sit løbehjul
På omslaget:Hassan Originaludgave: 2011

Emne:
for 5-9 år * eventyr * indvandrere * humor * Nørrebro * København * Somalia






 

For unge

Hvad skal man tilbyde en læser der elskede Jay Ashers "Døde piger lyver ikke"? Måske følgende bog, som måske ikke har samme gysende effekt, men rammer i plet med sin beskrivelse af en ung piges udvikling. Jeg kommer til at tænke på Gyldendals grå serie og specielt på bøger af Sarah Dessen.


Han, Jenny
Den sommer alting ændrede sig / forfatter: Jenny Han ; oversætter: Dorte Holm. - 1. udgave. - [Kbh.] : Carlsen, 2011. - 246 sider

Originaltitel: The summer I turned pretty

15-årige Belly tilbringer som altid sin sommerferie sammen med sin mor og storebror i sommerhuset hos morens veninde Susannah og hendes to drenge


Vi mangler konstant sjove bøger på bibliotekerne - jeg er snart træt af, kun at kunne afsætte Kaptajn Underhyler, Iqbal Farooq og Olfert og Olfert. Og det ændrer sig nu!  Karina fra "Winnie og Karina" har nemlig skrevet en bog, som får anmelderne til at græde af grin.

Sederqvist, Christina
Seriøst, William? / forfatter: Christina Sederqvist ; illustrator: David Matschofsky ; redaktør: Pernille Wass. - 1. udgave. - Kbh. : People's Press Jr., 2011. - 160 sider : ill.

William er flyttet til en ny skole, hvor han, til sin egen overraskelse, er meget mere populær end i den gamle. Men hans familie er kikset, og det kan blive en udfordring at holde på de nye venner, når man ikke tør invitere dem med hjem


Her fortæller Karina Christina Sederqvist om bogen (Jeg kunne ikke hitte ud af at få videoen sat ind desværre - du SKAL bruge det grimme link :-)




 

2. juni 2011

Fagre nye verden - nu kommer mine nyhedsbreve som blogindlæg - jeg håber det bliver lettere både for mig og for jer, der læser med.