7. december 2011

Og de nominerede er...

Jeg var så heldig at sidde i dommerpanelet, da der tilbage i oktober skulle udvælges titler til Orlaprisen.

Det var rigtig spændende at diskutere en masse rigtig gode børnebøger med andre børnebogs-entusiaster. 
Ud over mig, deltog Anna Karlskov Skyggebjerg fra Center fra Børnelitteratur, Zenia Johnsen fra Fortællingen.dk, Damien Aquimbau som anmelder børnebøger, Lene Jensen fra Bogredaktionen for Palles gavebod og Karen Odegaard fra Danmarks Skolebibliotekarforening

Børnene skal nu vælge deres favoritter blandt bøgerne, som er


Ulv mod Elg, hvem vinder?
Lars-Henrik Olsen
Vildheks, Ildprøven
Lene Kaaberbøl
Elverdronningens børn 1, En ukendt verden
Peter Gotthardt, Illustreret af Jan Kjær
Børnenes bog om vejret
Jesper Teilgaard
Kaptajn Prometeus, I blækspruttens tegn
Benni Bødker
Antboy, Tissemyren vender tilbage
Kenneth Bøgh Andersen
Det levende sværd
Cecilie Eken
Jagten på det hellige barn
Lene Møller Jørgensen
 
Veninder for altid, Ji
Camilla Wandahl
Nordisk Mytologi
Jim Lyngvild
Max skræk, Mere levende end død
Henrik Einspor
Hvad fætter gør er altid det rigtige
Manu Sareen
 



Fra den 16. januar til den 16. marts kan man læse og lytte til uddrag af alle de nominerede på dr.dk/orla, hvorefter man kan stemme på sine favoritter. De tre mest populære bøger blandt alle Danmarks børn, ryger i finalen, hvor det er en børnejury der beslutter, hvilken bog der skal modtage en hæklet Orladukke og æren som vinder af Orlaprisen 2012. Vinderen kåres i Live fra Ramasjang i midten af april.
”Vi er rigtigt glade for at Orla er tilbage og Orlaprisen igen ruller. Vi håber det kan være med til at inspirere en masse børn til at dykke ned i bøgernes forunderlige verden og få nogle gode oplevelser,” siger projektkoordinator Rasmus Mandsberg fra DR B&U.

Orlaprisen er lavet af DR og Læselyst - et program for  børn, bøger og læsning. Støttet af Kulturministeriet og lavet i samarbejde med Forlæggerforeningen, Den danske boghandlerforening, Danmarks Skolebibliotekarer, Bibliotekarforbundet og pallesgavebod.dk

7. oktober 2011

Orla-prisen er tilbage!

Det er jo fantastisk, og hvor har vi savnet Orla!!



Afstemningen skulle efter sigende åbne på dr.dk/orla medio januar 2012 og lukke igen medio marts 2012. Kåringen af prisen er foreløbigt planlagt til at ske live med Ramasjangbussen på et vilkårligt bibliotek medio april.

Læs mere her

5. oktober 2011

De stakkels drenge, part II



Nu er der jo den der konkurrence ikke - den om gode drengebøger.

De holder jo op med at læse, de drenge, nærmest lige når de har fået det lært.

Jeg har foreslået forskellige drengebøger tidligere, og nu bliver jeg ved - jeg var nemlig så heldig at møde Ellen Holmboe, som spurgte til, hvordan modtagelsen af hendes letlæste drengebog var på bibliotekerne:

Kugler over Nørrebro / forfatter: Ellen Holmboe ; bearbejder: Merete Ross ; illustrator: Regina Dubiel. - 1. udgave. - Kbh. : Gyldendal, 2011. - 58 sider : ill. i farver. - (Dingo. Ung roman, niveau 1)

Bo bliver stående mens alle andre har smidt sig ned, mens kuglerne flyver om ørene. En grøn spejder fra Jylland kan godt begå sig i hjertet af hovedstaden

Emne:
spænding * skyderi * flugt * drenge * spejdere * mod * Nørrebro * København * for 13-15 år * let at læse

En bog som desværre helt havde forbigået min opmærksomhed.
Se, det er rigtig pinligt! Det retter jeg lidt op på nu.

Bogen er nemlig nærmest en destillering af, hvad vi altid står og mangler, når vi får de der 12-15-årige bogdropperne (slæbt ind af deres forældre) ind på børnebiblioteket.
Lektøren er ubetinget begejstret:


Ikke så tit man ser en så actionmættet historie til denne målgruppe, men det er en vellykket bog, der i hele sit udtryk, sprog i øvrigt med en del slang, layout, typografi og ikke mindst de fremragende udtryksfulde farvelagte tegninger, bliver en helhed. Spændende ny serie fra forlaget, man godt kan tillade sig at forvente en del af.
Serien Koldt blod er nogenlunde sammenlignelig. Bogen kan også give associationer til filmen Crocodile Dundee
En rigtig god actionhistorie, med humor, dramatik og overraskende indhold. God begyndelse på en ny serie.

Resten af serien, vil jeg også gerne slå et slag for:

Forlaget skriver:

DINGO UNG ROMAN
– en helt ny serie til de 13-15 årige
Ung Roman er en helt ny serie, der henvender sig til den unge læser – primært drenge, som har svært ved at læse, og som derfor har brug for bøger, der er læsepædagogisk tilrettelagt, men med et alderssvarende indhold.  Udgivelserne i serien Ung Roman er inddelt i 3 niveauer med en sværhedsgrad, der spænder fra lix 10 og op til lix 25. 
De første udgivelser i Ung Roman er enkeltstående bøger. Bøgerne tempofyldte historier med gang i den, ’graphic novel’-agtige og næsten filmiske i deres opbygning, hvilket vil virke genkendeligt hos målgruppen. De er dramatiske, handlingsmættede og fortaber sig ikke i lange beskrivelser.








Cirklen



Lige nu er der rimelig meget hype omkring en kommende ny trilogi fra broderlandet.
Bag serien er et forfatterpar (det er godt nok meget oppe i tiden!)
Denne gang er det dog ikke (udelukkende) en krimi, men også en hekse-ungdomserie, der er tale om.Her er de to forfattere - som er venner, ikke søskende eller kærester :-)

Forfatterne ønskede at skrive om at være ung i en mindre by i Sverige - med "Fucking Åmål" som forbillede, men historien tog først rigtig fart, da de fandt på at give historien et overnaturligt tvist - med inspiration fra bl.a. TV-serien "Buffy, the Vampire Slayer" og "Lad den rette komme ind" af John Ajvide Lindqvist.


Cirklen / forfattere: Sara B. Elfgren, Mats Strandberg ; oversætter: Kina Bodenhoff. - 1. udgave. - [Kbh.] : Gyldendal, 2011. - 523 sider

Originaltitel: Cirkeln
Fantasy. Seks gymnasiepiger og skolens pedel mødes i en nedlagt folkepark. De ved ikke, hvordan de er havnet her. Kort forinden har en af skolens drenge, Elias tilsyneladende begået selvmord, og pigerne ved endnu ikke, at det har noget at gøre med deres natlige møde i det røde måneskær


Indtil videre får den første bog hug for ikke helt at have personskildringerne på plads - men generelt er anmeldelserne positive.

Jeg ville give serien til læsere af "Nattens hus" og "Pretty little liars" som jeg faktisk troede var oversat...

Hey Tellerup, I har glemt een ! :-)

Her er en kedelig booktrailer - men svensk er så pænt at lytte på, så her kommer den alligevel.




22. september 2011

De stakkels drenge.



Så er der igen dårligt nyt om drengenes læsning. Den seneste undersøgelse af københavnske skoleelevers læsefærdigheder viser, at især drengene læser ringere end tidligere. I Berlingske Tidende i fredags, skrev Anna Karlskov og Nina Christensen fra Center for Børnelitteratur:



Alle kan blive enige om, at det ikke er ideelt for et samfund, at en del af befolkningen læser dårligt. Vi foreslår i den forbindelse, at fagpersoner og beslutningstagere også interesserer sig for, hvordan drengene får de nye bøger i hænderne.

Det forudsætter, at formidlere - fx lærere, skolebibliotekarer, folkebibliotekarer og læsevejledere - har en bred og opdateret viden om aktuelle udgivelser. De senere år er der sparet på indkøb af nye bøger og på videre- og efteruddannelse af de nævnte faggrupper. Det er ikke vejen frem til en mere læsende gruppe af drenge.

At kunne formidle de nye drengebøger forudsætter, at bøgerne er tilgængelige. Skoler, biblioteker og centre for undervisningsmidler må have midler til at købe bredt ind af den nyeste litteratur. Får samlingerne museal karakter, fremmer det næppe læselysten. En bog er ikke nødvendigvis en klassiker, fordi den er gammel.

Forældre kan spille en rolle som litteraturformidlere, men også de har behov for hjælp fra professionelle formidlere på bibliotekerne og i boghandlerne. De elektroniske og trykte medier bør formidle opdateret viden om børnelitteratur ved at bringe omtaler og anmeldelser. I dag anmeldes kun en brøkdel af den udgivne børnelitteratur.

Hvis målet er, at alle drenge bliver gode læsere, er viden om børns tekster fundamental.

Læs artiklen i sin helhed her

Karlskov og Christensen nævner fuldt fortjent Henrik Einspor, Benni Bødker og Glen Ringtved som gode drengebogs-forfattere.

De seneste ugers udgivelser byder på flere nye serier, som jeg vil fremhæve som gode drengebøger:


Dramatikeren Kasper Hoff er klar med en serie til drengene, som er noget så sjældent som en troværdig, vanvittig, sjov historie. 


Her er et billede af ham - for han ser så sød ud...


Vi har modtaget de første to - der er planlagt 4 bind i serien.
Satsen er stor og opsætningen behagelig, suppleret med illustrationer af Jan Solheim - ham der også har illustreret Cornelius Krut bøgerne.






Stilen kan minde mig lidt om Aakeson - og det er jo altid godt! 


1. kapitel starter således: 


Viggos nabo er tosset. det siger alle. Postbuddet siger det, og skraldemanden siger det, og lærerne på skolen siger det. Viggos mor og far siger det også. Splitterravende tosset. Viggos nabo hedder doktor Zakarov. Der kan man allerede høre, hvor tosset han er. Det er der jo ikke nogen normale mennesker, der hedder.


Elevatoren til jordens indre / forfatter: Kasper Hoff ; illustrator: Jan Solheim. - 1. udgave. - [Kbh.] : Gyldendal, 2011. - 121 sider : ill.. - (Doktor Z ; 1)


Da videnskabsmanden Dr. Zararov sender Viggo og Mylle på en rejse til jordens indre for at finde en sjælden grøn krystal, kommer de to drenge ud for alskens farer
Originaludgave: 2011




Tidspillerne / forfatter: Kasper Hoff ; illustrator: Jan Solheim. - 1. udgave. - [Kbh.] : Gyldendal, 2011. - 124 sider : ill.. - (Doktor Z ; 2)


Da videnskabsmanden Dr. Zararov opfinder nogle tidspiller, der kan få én til at rejse i tiden, sendes Mylle og Viggo tilbage på en farefuld tur til stenalderen




Nogle bøger finder helt af sig selv frem til dregene - de har deres eget skjulte liv, og en tiltrækningskraft, der holder ved. Sådan en serie er "En historie fra kanten", som på sin egen måde slår krog i de drenge, der er nået til at være gode læsere. 


Nu kan vi indfange en yngre målgruppe, med den lettere læste fantasyserie "Himmeløerne"
som kan læses fra 9 år.
Der er planlagt 6 bøger indtil videre.


Hugos heltefærd / forfatter: Allan Frewin Jones ; illustrator: Gary Chalk ; oversætter: Marianne Larsen. - Holte : Flachs, 2011. - 162 sider : ill.. - (Himmeløerne ; 1. bog)


Originaltitel: Trundle's quest
Fantasy. Det unge pindsvin, Hugo Egemod lever et roligt og tilfredsstillende liv som respekteret lygtetænder på en af de flyvende Himmeløer. En dag bliver han opsøgt af den eventyrlystne pindsvineprinsesse, Esmeralda Letpåtå. Hun er overbevist om, at Hugo er udset til at være hendes ledsager i en farefuld søgen efter De Seks Kroner fra Magtens Grævlinger




God vind til Bagvendtslev / forfatter: Allan Frewin Jones ; illustrator: Gary Chalk ; oversætter: Marianne Larsen. - Holte : Flachs, 2011. - 166 sider : ill.. - (Himmeløerne ; 2. bog)


Originaltitel: Fair wind to Widdershins
Fantasy. Det lille pindsvin, Hugo Egemod, fortsætter sammen med vindstrygerprinsessen Esmeralda Letpåtå jagten på den anden af De Seks Kroner fra Magtens Grævlinger. Hugo er her bl.a. oppe i mod kaptajn Krumtand og hans pirater De får hjælp af prinsessens tante, Mille, vinterstygerdroningen, som foreslår at de skal søge i Bagvendtslev efter den anden krone, men er det hjælp eller stikker der andet under?

Kamp over Svalefager / forfatter: Allan Frewin Jones ; illustrator: Gary Chalk ; oversætter: Marianne Larsen. - Holte : Flachs, 2011. - 159 sider : ill.. - (Himmeløerne ; 3. bog)


Originaltitel: Fire over Swallowhaven
Fantasy. Hugo, Esmeralda og Jack er på jagt imellem Himmeløerne for at finde en af de seks kroner der i fordums tider tilhørte Magtens grævlinger. Denne gang leder de efter den sagnomspundne Fugl Føniks' rede, hvor ildkronen skulle befinde sig
Originaludgave: 2011


Morten Dürr har jeg skrevet rosende om tidligere - og manden kan også skrive fantastiske drengebøger. I serien "Sort Chok" er i denne uge udkommet: "En papfar fra helvede"


"Handlingen er ualmindeligt ækel og bestemt ikke for sarte sjæle.”
skriver lektøren. Det kan vi li´!










Gode læsere starter som gode lyttere.



Eventyrlige rejser til fantastiske verdener fungerer rigtig godt som højtlæsning både for piger og drenge. Den norske forfatter Thore Hansen, som herhjemme er bedst kendt for sine børnebogsillustrationer, har skrevet 4 bøger om pigen Inga - nu er den første kommet på dansk:


Hombabo og jeg fodrer fuglene / forfatter: Thore Hansen ; illustrator: Thore Hansen ; oversætter: Dorthe Stage Mortensen. - Holte : Flachs, 2011. - 78 sider : ill.


Originaltitel: Hombabo og jeg mater fuglene
Der sker mystiske ting hos Inga. Hun møder kæmpen Hombabo, og sammen drager de på opdagelse i historien
Hvilke fugle er det, man fodrer med grahamsbrød? Nej, det er ikke spurve, men flyveøgler! Det opdager Inga, da hun og kæmpen Hombabo tager på en lille aftentur til juratiden. De skal undersøge, om Hombabo har ret i, at supersaurusserne var gule med orange snuder. Men først smutter de lige forbi Slaget ved Stiklestad og tager på besøg hos neandertalerne.







10. august 2011

Nyt fra Lloyd Alexander

... er han ikke død, spørger du?

(For du spørger bare IKKE "Hvem er Lloyd Alxander - siger jeg til dig!)

Jo, død er han desværre - han døde i 2007 som 83-årig - men nu får vi endelig den danske oversættelse af hans sidste roman.


Carlo Chuchios gyldne drøm / forfatter: Lloyd Alexander ; oversætter: Trine Bech. - Holte : Flachs, 2011. - 326 sider

Originaltitel: The golden dream of Carlo Chuchio
Fantasy. Den unge Carlo finder et skattekort, og i jagten for at finde rigdom og lykke ender han med at rejse igennem et eksotisk land, sammen med en smuk men sørgmodig ung pige og en ret snakkesalig kameldriver
Originaludgave: 2007



Det svære ungdomsliv

Det er ikke let at være ung, men det kan blive lidt lettere, når man opdager, at andre også har det svært. Derfor vil der altid være læsere til realistiske ungdomsbøger som:



Forbandede mødom / forfatter: Sarah Engell. - 1. udgave. - [Kbh.] : Carlsen, 2011. - 143 sider


Maria og Christina på 15 år er bedsteveninder, men da Christina får en ny og ældre kæreste, føler Maria sig presset til komme af med den forbandede mødom. Men er hun i virkeligheden klar?
Originaludgave: 2011





Renee Toft Simonsens Dømt til frihed,  Mette Julins Sandheder og løgne, og Daniel Zimakoffs Grim weekend er bøger lidt i samme realistiske genre, og hvis man kan lide dem, så kan man også lide denne


Den næste bog får faktisk udmærkede anmeldelser. Interessant er det også at læse en ungdomsbog fra en af vores kendte letlæsningsforfattere. Ikke mindst en bog der hendvender sig til drenge.

Kærlighed på festival. - Århus : CDR Forlag, 2011. - 185 sider


2. del af: Kærlighed ved første klik. . Seriens indhold se denne
Nørden er 15 år og har fundet sin kærlighed i Vippe på nettet. Da han bliver for meget for hende, tager han desperat på sex-festival på Sunny Beach og Roskilde Festival
Originaludgave: 2011


Emne: drenge * pubertet * sex * kærester * forelskelse * for 13-16 år

MEN - jeg vil aldrig anbefale bogen - sproget er simpelthen for dårligt, i en påtaget "ung med de unge" stil - læs med her:

 


Jeg indsnusede hendes svedduft – strejfede hendes bh
»Hands off!« Hun tjattede ud efter mig – uden at genkende
mig.
Jeg svedte som et vandværk, savlede, fik sure opstød,
benene blev stive, ordene hang fast på den ru
tunge. Men Diller havde fået færten af den ægte vare
– og Han livede sq op.
Med grimasser og rusten stemme stammede jeg: »Det
er mig … Lille nørd !«
»Hej? Jamen, er du på festival?« Vippe tog solbriller
og smil af: »Åh! Jamen, du er rædselsfuld. Hun virrede
med hovedet, sniffede, nøs, vendte det hvide ud
af sine brune øjne, stak mig med en spids albue – og
smuttede væk i mængden.
Skønheden og uhyret. Adjøff – for ever – søde skat.

For søren hvor er det ringe!



Så lad os hellere få en blanding af Ole Lund Kirkegaard, Bjarne Reuter og Jimmy Stahr, i højtlæsningsvenlige korte kapitler - en sjov bog ENDELIG :-)
Det kan altså godt være farligt! / forfatter: Lars Holmsted ; illustrator: Jon Ranheimsæter. - 1. udgave. - [Helsingør] : ABC, 2011. - 214 sider : ill.

I "Lille Grødby" var det farligt at vokse op i 1960'erne. Især når man var dreng og hed Rene, Henrik og Jøppe
Originaludgave: 2011



Og så til noget helt andet:



Sorte engle / forfatter: Lili St. Crow ; oversætter: Lea Carlsen Ejsing. - 1. udgave. - Kbh. : People's Press Jr., 2011. - 361 sider

Originaltitel: Strange angels
16-årige Dru lever et omflakkende liv som datter til en dedikeret jæger af overnaturlige væsener. Da hun pludselig bliver alene, tvinges hun til at kæmpe for det eneste, hun har tilbage: sit liv!







Dru kommer en dag hjem fra skole, og opdager at hendes far er blevet til en zombie, som hun derfor er nødt til at dræbe. Heldigvis har hun et talent for det...
Bogen er den første ud af 5, og bringer mindelser om serien Buffy: Vampyrjægeren.
Man kan også give den til lånere der er ved at gå til af længsel efter den nye Cassandra Clare bog - og dem har vi jo mange af :-)

29. juli 2011

Verden er af lave...




 ...og det er den også i denne uges nye titler.

De seneste år er der kommet flere frygtelig beretninger om kidnapning og indespærringer i virkelighedens verden. Temaet viser sig nu også i skønlitteraturen. På dansk fik vi først på året Emma Donoghues "Rum", som dog er til det voksne publikum, om en 5-årig dreng der hele sit liv har været holdt indespærret i et enkelt rum med sin mor.

Fra Australien kommer nu en ungdomsroman, om en ung pige, Gemma, der kidnappes af en jævnaldrende dreng, som tager hende med sig ud i Australiens outback. Langsomt fatter Gemma velvilje mod sin kidnapper - eller er det blot Stockholm-syndromet?



Christopher, Lucy
Stjålet : et brev til min bortfører : roman / forfatter: Lucy Christopher. - 1. udgave. - [Kbh.] : Carlsen, 2011. - 281 sider


Originaltitel: Stolen
16 årige Gemma er på vej på ferie med sine forældre, da hun bliver bortført i lufthavnen af den lidt ældre Ty, der tager hende med ud i Australiens ørken

ISBN 978-87-11-41180-3 : ib.


Samme tema ses i en anden ungdomsroman, den anmelderroste "Girl, stolen" af April Henry, som dog ikke er oversat endnu. Her kompliceres sagen for den kidnappede pige Cheyenne yderligere, eftersom hun er blind. Hendes kidnapper har fået hende med ved en fejl, da han stjal den bil hun sad i, og nu befinder de to unge sig hos hans utilregnelige far og dennes kriminelle bande - begge i livsfare.








Spæding og "bad boys" finder vi også i Weinreichs krimiserie "Skorpionen", hvor 2. bind nu kan findes på bibliotekerne. Serien kan vi bruge til læsere af "Genstart" serien, og i det hele taget unge som er træt af fantasy og vampyrer. 




Dødens skygge / forfatter: Jacob Weinreich ; ide: Jacob Weinreich, Martin Weinreich ; redaktør: Pernille Wass. - 1. udgave. - Kbh. : People's Press Jr., 2010. - 157 sider. - (Skorpionen ; bind 1)

Krimi. Da Ida møder den mystisk farlige Daniel, bliver hun pludselig indblandet i narkokrig med deltagelse af russiske mordere og PET. Det bliver hurtigt både spændende og farligt
Originaludgave: 2010

Emne:
krimi * kærlighed * narkotika * for 13-16 år


 
Mørkets stemme / forfatter: Jacob Weinreich ; ide: Jacob Weinreich, Martin Weinreich ; redaktør: Pernille Wass. - 1. udgave. - Kbh. : People's Press Jr., 2011. - 170 sider. - (Skorpionen ; bind 2)

Krimi. Følg 16-årige Idas hæsblæsende gymnasieliv, da hun via moderens kæreste, som er ansat i PET, endnu engang inddrages i en sag, denne gang om kvindehandel og trafficking
Originaludgave: 2011

I denne uge er også kommet fjerde del i den letlæste serie "Ravets børn" som fungerer rigtig godt, ikke mindst på grund af en meget, meget dygtig illustrator: Lars Gabel.

Et hårdt liv / forfatter: Lene Møller Jørgensen ; tegner: Lars Gabel. - 1. udgave. - Kbh. : Forum, 2011. - 41 sider : ill. i farver. - (Ravets børn ; 4)

Fantasy. Ask og Tha bliver taget til fange og skal sælges som slaver. Børnene flygter og finder Asks far
Originaludgave: 2011






Børnebogsredaktionerne rundt omkring har virkelig fået øjnene op for Lars, og det er heldigt for os. Det er bl.a. ham der står bag illustrationerne til "Marias dukke" af Morten Dürr - da den kom var det første gang en illustration fik tårene frem hos mig.

Lars Gabel er også manden bag tegningerne til Renee Toft Simonsens børnebøger, Mette Finderups serie "Gemini" og ikke mindst Benni Bødkers Kaptajn Prometeus, hvor denne illustration er fra:

Det var alt for nu :-)

21. juli 2011

Så er ferien forbi...

...Ihvertfald for mit vedkommende.

Så er det rart at komme tilbage til så mange glædelige nyheder på bogfronten. Især har jeg ventet på opfølgeren til Cykose, som er en uhyre velskrevet gysende roman, som allerede nu har fået et stort publikum her på biblioteket.


Insania / forfatter: Birgitte Lorentzen. - 1. udgave. - [Kbh.] : Gyldendal, 2011. - 335 sider

2. del af: Cykose. . Seriens indhold se denne
Efterfølgeren til Cykose, hvor Lulu tager til Italien og involveres i uforklarlige hændelser på en forladt, pestramt ø, som ifølge historierne er befolket med genfærd.
Originaludgave: 2011



Glædeligt er det også at få mere fra Julie Clausens hånd. Husk hende, når de unge spørger efter realistiske ungdomsromaner. Julie dubuterede med "Stilleleg" sidste år, da hun selv gik i 3. g.

 
2 / forfatter: Julie Clausen. - Ruds-Vedby : Tellerup, 2011. - 184 sider


Krimi. Nicklas finder sin 18-årige kæreste, Theis, myrdet. Aya forelsker sig i Silas, der har handlet med stoffer, Kit har svært ved at knytte sig til sin kæreste Rie. Hvem har myrdet Theis og hvorfor er kærligheden så svær for dem alle?
Originaludgave: 2011




Men det skal jo ikke være realisme det hele - og vi har en stærk toer i varulve-sagaen Nightshade, som også kan bruges til læsere af familiesagaer, med rivalisering blandt to stærke klaner - prøv at stikke serien til læsere af Jean M. Auel eller Michelle Paver - bare for sjov!



Nightshade / forfatter: Andrea Cremer ; oversætter: Marie Andersen. - Ruds-Vedby : Tellerup, 2011 [i.e. 2010]-
Emne: varulve * dark fantasy * unge * kærlighed * for 13-16 år


Har du i øvrigt lagt mærke til Tellerup for nylig? Der er kommet et generationsskifte, sønnen som er født i 1982 har taget over, og pludselig er bøgerne til at betale, ser drøn-appetitlige ud, og forlaget er ekstremt hurtigt til at finde de hotte forfattere, især indenfor dark fantasy genren.

Men også nye danske forfattere har det godt på sydsjælland - Især søskendeparret Clausen, Julie (Ja, hende fra før - med den der "2" - scroll op!) og Nick Clausen (ham med gyserne) bliver det spændende at se mere til.

 Så har jeg taget en 3'er med på listen - bare fordi jeg elsker Bodil El Jørgensen, og altid bliver skuffet når folk ikke har hørt om hende. Hun er Da Bomb, som de siger i ghettoen....eller noget. Læs selv!  Ungerne kan selv læse den, eller den kan bruges til højtlæsning - dog ikke godnatlæsning :-)

 Sjælevenner / forfatter: Bodil El Jørgensen ; tegner: Lars-Ole Nejstgaard. - 1. udgave. - [Kbh.] : Gyldendal, 2011. - 162 sider : ill.. - (Esme og Igor ; 3)


Krimi. Esme og Igor, journalister ved Øgadens Skoleblad og amatørdetektiver, løser gåden om hvorfor århusianske Bettina alias popstjernen Bettany bliver truet på livet
Originaludgave: 2011




Der er langt mellem snapsene når det gælder højtlæsning af danske forfattere. Jeg er nødt til at tage denne med, bare så I kan få følgende betragtning fra lektøren:

En sjov fortælling om en kat, der til overdådighed er udstyret med al den magelighed og selvbevidsthed, der karakteriserer en kastreret hankat. Jeg genkender typen.

Hende der Ulla Møller er sjov!



 Thomsen, Thorstein (f. 1950)
Bøffe - den rystende historie om en hankat / forfatter: Thorstein Thomsen ; illustrator: Pia Dalsgaard. - 1. udgave. - Kbh. : Høst, 2011. - 91 sider : ill. i farver


Lu får katten Bøffe, da den er en sød, sort killing. Bøffe udvikler sig til en slagsbror og skørtejæger. Kastration er den eneste løsning, men det ændrer Bøffes personlighed. Snart styrer den magelige hankat familien med fast pote
Originaludgave: 2011







23. juni 2011

En rigtig god idé

Nu har vi fået en Drengelitteraturpris - det er kulturministeren og Styrelsen for Bibliotek og Medier, der har fået idéen.

Prisen skal få forfattere til at skrive flere tekster, der henvender sig direkte til drenge.

Alle forfattere og illustratorer inviteres til at skrive nye tekster på maksimalt 3000 ord. Formand for Danmarks Skolebibliotekarer Carl Christian Rasmussen er formand for priskomiteen, som udvælger de fem bedste tekster.

Læs mere her
Nu er det jo CC der bestemmer - hvis jeg kunne vælge, ville Jan Kjær være selvskrevet til prisen. Hans nye serie "Link" er en fryd at stikke i hånden på drengene.

22. juni 2011

Om havregrød

Jeg plejer at kalde de billedbøger som vi vælter os i, de billedbøger som ingen skade gør, men heller ikke efterlader et varigt indtryk, for havregrød. Det gør jeg fordi jeg er kold og hård - lissom ensomheden.

Og fordi vi lige så godt kan kalde en spade for en spade og havregrød for havregrød.
Det må man ikke når man er lektør, og skal anmelde bøger for bibliotekarer. Lektørerne skal nemlig vurdere en bog på bogens egne
præmisser, og må derfor ikke i for høj grad diskutere hvorvidt bøgerne kvalitetsmæssigt holder vand sammenlignet med hvad vi ellers har på bibliotekerne. Allerhøjest bliver det til en sætning som: "Bogen bidrager ikke med nyt til samlingen"
Som bibliotekarer vurderer vi naturligvis bøgerne kvalitetsmæssigt, i forhold til resten af vores bogsamlinger. Det er naturligt i forhold til vores forpligtelse til at levere et godt tilbud for de skattekroner vi får tildelt, og det er ikke blevet mindre relevant af, at vores budgetter skrumper over hele landet.

Hvorfor nu hele denne svada? Jo, jeg synes der er et rigtig godt eksempel på vigtigheden af den vurdering vi foretager, i mine indkøb for denne uge. Og så handler de endda om havregrød! Eller mad ihvertfald :-)

To pegebøger - den ene har jeg købt et enkelt eksemplar af - den anden har jeg købt til alle bibliotekerne her i mit hjørne af verden. Det er dem her:

Hvad spiser du i dag? / forfatter: Kathleen Amant ; illustrator: Kathleen Amant ; oversætter: Marie Brocks Larsen. - [Århus] : Turbine, 2011. - [12] sider : alle ill. i farver













Ellen og Ole spiser / forfatter: Catarina Kruusval ; illustrator:Catarina Kruusval ; oversætter: Mette Jørgensen. - [Risskov] : Klematis, 2011. - [12] sider : alle ill. i farver ; 15 cm


Gæt selv i hvilken bog, man ikke kan se, hvad det egentlig er børnene spiser?








Gæt så hvilken bog, der har både et nærbillede af maden og dernæst en hverdagssituation hvor der spises.
I hvilken bog, man har sørget for at have børn af snart sagt alle nationaliteter repræsenteret, så man ikke støder nogen - og kan optimere indtjeningen ved at sælge bogen i hele verden?
Modsat den anden bog hvor de fleste danske børn rent faktisk både kan spejle sig i børnene, for ikke at tale om at se forskel på drenge og piger uden at tjekke navnene først.


Gæt så hvor mange bøger jeg har stående, der ligner den ene bog næsten 100 % - tjek min totalt seje, tip top proffesionelle billedfrise i bunden af indlægget for svaret :-)

Det næste hotte er som vi alle ved fra denne blog :-) er selvfølgelig Steam Punk. Men reaktionen på hele fantasy-bølgen, er ønsket om at læse realistiske fortællinger. Gerne nogle, der får een til at tænke: De har det godt nok alligevel værre end mig!




Et godt bud kan være denne bog for piger fra 12 år og op: I anden række / forfatter: Mette E. Neerlin. - 1. udgave. - Kbh. : Høst, 2011. - 216 sider

Havoc / forfatter: Chris Wooding ; illustrator: Dan Chernett ; oversætter: Lene Ewald Hesel. - Holte : Flachs, 2011. - 383 sider : ill.
2. del af: Malice. . Seriens indhold se denne
Originaltitel: Havoc




Malou bor på Nørrebro med sine bedsteforældre, fordi hendes mor er død. Men hvad er det med hendes franske far, og hvad er det med det halve, Malou hele tiden kredser om?


Bogen handler om fortielser og løgne, og det er ihvertfald en bog der har gjort mig nysgerrig. Hvad er der med den der franske far?


Realisme er der masser af i den næste bog, som kan langes over disken til de stærkt rødmende piger, der vil vide noget om pubertet. Det er ikke en fagbog, så den kan måske fange en bredere målgruppe end vi normalt ser.


Kirsten Ahlburg
Nice eller nederen : Emma 11 år - snart 12 / forfatter: Kirsten Ahlburg ; illustrator: Vivi Barsted. - [Århus] : Turbine, 2011. - 77 sider : ill. i farver




I et år skriver den 10-årige Emma dagbog om de forandringer hun oplever, da puberteten begynder. Og de er både nice og nederen!
Originaludgave: 2011









For drengene er 2. del af "Malice" lige kommet. Jeg tror ikke rigtig ungerne har opdaget "Malice" endnu - eller også har lektøren ret i, at tegningerne ikke helt er vellykkede i denne blanding af tekst og tegneserie.


Havoc: Chris Wooding ; illustrator: Dan Chernett ; oversætter: Lene Ewald Hesel. - Holte : Flachs, 2011. - 383 sider : ill.

2. del af: Malice. . Seriens indhold se denne









Fantasy med indbygget tegneserie. Seth bliver sendt tilbage til vor verden for at finde Tall Jakes største fjende, som er skjult her. Imens forsøger Kady og Justin at komme i kontakt med oprørsbevægelsen Havoc og samle støtter til det sidste slag mod den onde hersker
På omslaget: Der er ingen vej tilbage

For de unge, er 3. del af "Uglies" nu oversat. Efter sigende skulle Westerfeld blive bedre og bedre bind for bind, efterhånden som hans science fiction univers udfolder sig. Så giv serien en chance.


Scott Westerfeld
Specials / forfatter: Scott Westerfeld ; oversætter: Astrid Heise-Fjeldgren. - 1. udgave. - Kbh. : People's Press Jr., 2011. - 296 sider
3. del af: Uglies. . Seriens indhold se denne
Originaltitel: Specials






Science fiction. Tally har nu nået det højeste niveau og tilhører sammen med Shay Cutterne de særligt udvalgte og isnende smukke. Hun nyder sin nye ekstreme position, men venner fra fortiden sætter loyaliteten på en alvorlig og livsfarlig prøve.




Og her kommer nu svaret på de indledende spørgsmål: Den tip top proffesionelle billedfrise: